YÖRSİAD (Yörük Sanayici İş Adamları Derneği) Nisan ayı olağan toplantısını Akra Barut Hotel'de gerçekleştirdi. T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar'ın katıldığı toplantıda 'Uygulamada Arabuluculuk' konusu hakkında katılımcılara bilgilendirmelerde bulunuldu.
Başkan Beken, “Hukuka olan inancımız tam!”
Toplantıda, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Bahattin Bayraktar, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hukuk Fakültesi Dekanı Mehmet Altunkaya, BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ASAT Genel Müdürü İbrahim Kurt, AGİDER Başkanı Figen Sayın, ANTİAD Başkanı Dr.Aynur Doğan, ANTGİAD Başkanı Mustafa Cengiz de yer aldı.
YÖRSİAD Başkanı Semih Beken yaptığı açılış konuşmasında, dernek olarak yaptıkları çalışmaları konuklar ile paylaşırken, “Sayın konuğumuz Hakan Öztatar bizim için Ankara'dan özel olarak geldiler. Hızlı ve değişen dünyada her şey değişmeye başladı. Hukuka olan inancımız tam. İş hayatında olan bizlerin, sorunlarının hızlı giderilebileceği, herkesin mutlu olabileceği, mahkemeye gelmeden önce birçok şeyin hızlı bir şekilde çözülebileceği arabuluculuk siteminin hayata geçmesi ile bu konudaki ümidimiz de artıyor. Fakat iş dünyası olarak Arabuluculuk konusuna çok fazla hâkim değiliz. Hatta bazı avukat arkadaşlarımız ile bu konuya pek hâkim değil. Bu toplantıda bu konuda önemli bilgiler alıyoruz” dedi.
Hakan Öztatar: Arabuluculuk, Mahkemeye göre daha kısa sürer!
Arabuluculuğun günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğuna dikkat çeken Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, iş hayatında bu konuda çok sayıda davanın kısa sürede çözüme kavuştuğunu söyledi. Arabuluculuk sürecinde tarafların, davadan farklı olarak herhangi bir harç yatırmak zorunda olmadıklarını, tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi giderler de ödemediklerini de dile getiren Öztatar “Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkişi, keşif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) ve yargılama nedeniyle diğer işlerinizden kısıtlayıp, adliyeye ayırmak zorunda kalacağınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Arabuluculuk, Mahkemeye göre daha kısa sürer. Bu süreçte Sonuç, tarafların kontrolündedir. Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır. Güvenirlik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler” dedi.
İş hayatında Arabuluculuğun önemi...
İş Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Olarak Arabuluculuğun ne olduğunu da anlatan Öztatar, "1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçi ve işveren uyuşmazlıklarında dava açmak isteyen tarafın öncelikle arabuluculuk yoluna gitmesi gerekmektedir. Arabuluculuğa başvurulmadan dava açılması durumunda, dava şartı yokluğundan reddedilecektir. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir. Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur. Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir" dedi.
2016 yılında Dağ Koşunda Balkan Şampiyonu olan Yasemin Zengin de antrenörü ile geceye katılan isimler arasındaydı!
Öte yandan, YÖRSİAD'ın desteklediği ve bu sene Trabzon'da yapılan seçmelerde birinci olarak tekrar Balkan Şampiyonasına katılmaya hak kazanan, 2016 yılında Dağ Koşunda Balkan Şampiyonu olan Yasemin Zengin de antrenörü ile geceye katılan isimler arasındaydı. Kendisinin başarıları ile gurur duyduklarını belirten Başkan Semih Beken, Zengin'e bir çiçek vererek kendisini kutladı. Toplantı sonrası konuk Öztatar'a ANLED adına sunulan bağışın belgesi ve Yörüklerin simgesi kefiyeden sunulurken ayrıca gecenin anısına bir hatıra fotoğrafı çektirildi.
Sosyal Ağ