BEDEN DİLİ İNSANIN ALT YAZISIDIR
Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD), İş Dünyası İçin Beden Dili Okur Yazarlığı konulu toplantıda Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi, Araştırmacı-Yazar Dr.Murat Kaplan'ı konuk etti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya, dernek üyelerinin yanı sıra Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Dr.Mustafa Cengiz, Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri, Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Işık Tuncel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Antalya Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Yasin Demir, kurul üyeleri ve davetliler katıldı.
TİCARİ HAYATIN YENİ BİR BAKIŞA İHTİYACI VAR
Toplantının açılışında konuşan YÖRSİAD Başkanı Avukat Mustafa Alper Oral, etkinliğin düzenlenmesinde destek olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar'a ve ATSO yönetimine teşekkür ederek, “Davetimizi kırmayarak yoğun mesaisi içerisinde konuk konuşmacımız olmayı kabul eden Araştırmacı-Yazar, Bilim İnsanı, Antalya Bilim Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Murat Kaplan'a teşekkürü bir borç bilirim. Sayın hocam iyi ki varsınız, iyi ki geldiniz. Ticari ilişkilerin niteliğinin değişmesi, teknolojinin gelişmesi, insanların ihtiyaçlarının ve beklentilerinin değişmesine bağlı olarak klasik ticari ilişkiler de farklılaşmış bulunmaktadır. Bu farklılıklar sebebiyle de ticaret hayatında farklı yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
GELENEKSEL YÖNTEMLER YETERLİ DEĞİL
Geleneksel yöntemlerle salt bir ürün satışı ya da hizmet sunumunun, ticari rekabetin inanılmaz boyutlara ulaştığı bu dönemde yeterli gelmediğini söyleyen Başkan Oral, “Gelinen noktada; serbest piyasada kalıcılığı sağlamak, müşterilerle ve ticari ilişkiye geçilenlerle daha iyi iletişim kurmak adına reklam çalışmaları, eğitimler, müşteri davranışı ve psikolojisi üzerine araştırmalar çok önem kazanmıştır. Sayın hocamız Dr.Murat Kaplan'ın bugün bizlere vereceği eğitim de bu kapsamda çok önem arz etmektedir. Kendisinin vereceği bilgilerin bizler için çok faydalı olacağı düşüncesindeyim. Umarım eğitimden sonra hepimiz bu salondan daha bilgili ve iş hayatının zorluklarına karşı daha donanmış vaziyette ayrılırız” diye konuştu.
TEMELİNDE GÜVENLİK DUYGUSU YATIYOR
Başkan Oral'dan sonra kürsüye gelen BAKSİFED Başkanı Mustafa Cengiz ise federasyonun alanı, üyeleri, büyüklüğü ve çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra söz alan konuk konuşmacı Dr. Murat Kaplan Beden dilinin insan yaşamındaki önemi ve iş dünyasına yansıması hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. İnsanın beden dilinin biyolojisi ile şekillendiğini söyleyen Dr.Murat Kaplan, “Beden diliniz ile mutlaka mesajlar verirsiniz. Hormon eşittir insan, insan eşittir hormon. Daha etkili ve güçlü iş insanı işte ne yapması gerektiğini bilen insandır” dedi. Beden dilinin temelinde güvenlik duygusunun yattığını ifade eden Dr. Kaplan, “Her ilişkide birbirimizle ilgili tanımları yenileriz. Yaşanan sorunları işinize yansıtmayın. Örnek olmadan öğüt vererek başarılı olamazsınız. Eller ve ağızlar duygusal barometrelerdir. Duruşunuz size temsil eder. Beden dili ile insanları analiz ederken aceleci olmayın, yanlış sonuçlara varabilirsiniz” diye konuştu.
AYAKLAR DÜŞÜNCE GÖSTERGELERİ
Dr.Kaplan daha sonra beden dili hakkında şunları söyledi: “Kıpır kıpır hareketler bedende biriken aşırı enerjiyi yakmakla ilgili bir çıktıdır. Sakinleştirici jestler çevrede olup bitenleri yönetme arzusuna dair bilinçaltı refleksidir. Bedenimiz ve sesimiz duruşumuzla bağlantılıdır. Omurgamızla beynimiz arasında sürekli bir bilgi alışverişi vardır. Ayaklarımız düşünce göstergelerimizdir. Kaygı ve korku anında arterlerimizi korumaya alır, bedenimizin elli bölgelerine dokunur ya da oraları kapatma eğilimi sergileriz. Beden dili bir alt yazıdır.”
YAYGIN BEDEN DİLİ HATALARI
Dr.Kaplan son olarak yaygın beden dili hatalarını şöyle özetledi: “Nasıl hissettiğimiz nasıl durduğumuzu etkiler. Fiziksel olarak geri bildirim vermezseniz insanlar onları umursamadığınızı, takılıp kaldığınız gibi olumsuz düşünebilirler. Konuşurken bir başkasının gözlerine bakmak otorite, güven ve ikna anlamında güven işaret eder. Göz teması eksikliği ise genellikle olumsuz anlamına gelir. Gülümsemek özgüven, açıklık, sıcaklık ve enerjiyi gösterir. Göz devirme hor görme, hüsran, kızgınlık ve saldırganlığın bir işaretidir.”
Sosyal Ağ